Frica face parte din existenţa noastră. Uneori, suntem puşi în nişte situaţii atât de înfiorătoare încât putem fi marcaţi pentru totdeauna. Alteori, întâlnim persoane cu totul ieşite din comun, care, chiar dacă nu ne provoacă teamă, ne stârnesc măcar curiozitatea. Există, însă, o explicaţie pentru care cineva poate fi considerat ,,înfiorător”? Oamenii de ştiinţă americani spun că da.
Psihologii din cadrul Knox University, Illinois, susţin că au realizat primul ,,studiu empiric referitor la cei care provoacă groază”. Cercetarea a inclus 1342 de indivizi (dintre care 1029 femei şi 312 bărbaţi), care au fost întrebaţi despre ce trăsături consideră ei că sunt înfiorătoare în momentul în care un prieten de-al lor descrie o persoană cu care s-a întâlnit pentru prima dată.
Cei analizaţi au dat răspunsuri pe care specialiştii le-au marcat pe o ,,scară a înfiorării”. Cele mai pozitive replici au fost cele de genul ,,Pare o persoană de treabă!”, iar cele mai negative au culminat cu ,,Să nu te mai apropii de psihopatul ăla!”.
Per total, participanţii s-au dovedit a fi speriaţi, în primul rând, de faptul că o persoană este de sex masculin. Experţii americani susţin că acest lucru s-a întâmplat, cel mai probabil, din cauză că majoritatea participanţilor la studiu erau femei.
Au existat, însă, şi alte caracteristici despre care subiecţii au spus că pot face un om să fie ,,înfiorător”. Iată care sunt acestea:
– Se holbează la cineva înainte să înceapă o discuţie cu respectiva persoană;
– Obişnuieşte să îi atingă des pe cei cu care interacţionează;
– Foloseşte des aluzii sexuale;
– Se fotografiază cu cineva pe care l-a întâlnit pentru prima dată;
– Are pielea translucidă;
– Este foarte slab;
– Îşi linge buzele în mod frecvent;
– Râde, chiar şi atunci când nu este momentul;
– Poartă haine murdare;
– Munceşte ca şi clown;
– Are părul neîngrijit;
– Colecţionează păpuşi;
– Colecţionează insecte;
– Colecţionează reptile;
– Şi-a făcut un obicei de a se holba la păsări;
– Este proprietarul unui sex shop;
– Are un zâmbet ciudat;
– Obişnuieşte să se apropie foarte mult de cei cu care conversează.
Sursa: sciencealert.com
Vă mai recomandăm şi: PREMIERĂ în ştiinţă. Cercetătorii au scanat creierul aflat sub influenţa drogului LSD. Ce a ieşit după – FOTO+VIDEO
Platformă online pentru diagnosticarea celor care suferă de depresie şi perfecţionism